Om Tom Egeland og hans bøker
Tom Egeland har gått mange sideveier før han endte opp som en høyt anerkjent norsk forfatter, oversatt til hele 24 språk. 60-åringen har en interessant bibliografi, bestående av alt fra barnebøker til romaner som kan få en voksen person til å kaldsvette. Dette har gitt Tom Egeland mange priser å plassere på peishyllen, men hvordan har reisen vært for mannen bak Bjørn Beltø?
Reisen har vært lang for Tom Egeland, som ikke bare kan skrive kreativt, men som i en årrekke jobbet innenfor journalistikken. I 1977 startet han som freelance-journalist for Aker Avis Groruddalen. Videre jobbet han for Vi Menn, Aftenposten og TV2, før han i 2006, til manges glede, startet som forfatter på fulltid. Fra 2011–2018 kunne en også se Egeland som bokanmelder for VG.
Bibliografi
I 1988 debuterte Egeland med thrilleren «Stien mot fortiden». Boken er nok mest kjent under tittelen «Ragnarok», som ble navnet etter nyutgivelsen av boken i 2006. Egeland slapp to bøker til i 1993 og 1997, men det var «Sirkelens Ende» (2001) som virkelig skulle sette fart på karrieren. Ikke på egen hånd, men en annen bok hjalp å dra Sirkelens Ende fram fra skyggen.
I tillegg til sine selvstående romaner, har Egeland to separate bokserier, der den ene følger arkeolog Bjørn Beltø, og den andre TV-journalist Kristin Bye. Der er også en siste serie, rettet mot ungdom, hvor du kan følge arkeologsønnen Robert. På grunn av sin litteratur har Egeland mottatt en rekke priser som hører hjemme i et troféskap. Deriblant Rivertonprisen, Arks barnebokpris og Sagaprisen.
Bjørn Beltø og Kristin Bye
Bøkene om Bjørn Beltø består så langt av imponerende åtte bøker. Den siste, «Codex», ble utgitt i 2018. Bjørn Beltø møter på en rekke historiske og religiøse referanser, mysterier og gåter på sine eventyr. Bøkene kan altså i større grad kategoriseres innenfor mysterier og thriller, fremfor krim, selv om serien også har en fot innenfor den sjangeren. Beltø blir ofte sammenlignet med Robert Langdon.
Den første boken om journalist Kristin Bye, «Trollspeilet» (1997), kom hele fire år før den første boken om Bjørn Beltø, men er tross dette bare halvparten i antallet, med den siste utgivelsen «Falken» i 2019. Denne serien er nok godt innenfor krim- og thriller-sjangeren. Dersom du ønsker høy puls, skumle kriminelle karakterer og smak av blod, er dette bøkene for deg.
Sirkelens Ende eller Da Vinci Koden?
Da Vinci Koden av Dan Brown var med på å løfte salget av Egelands bok «Sirkelens Ende», nettopp på grunn av romanenes slående likheter. Tross at Da Vinci Koden ble utgitt to år etter Sirkelens Ende, er det Dan Browns bok som udiskutabelt har oppnådd den største suksessen. «Hadde jeg ikke skrevet min først hadde jeg nok blitt beskyldt for plagiat», har Egeland kommentert.
Temaet er likt, innholdet er likt og historien er lik. Tom Egeland har gjentatte ganger blitt spurt om han mistenker Dan Brown for plagiat, hvilket han konsekvent avfeier. Noe humoristisk er uttalelsen på Tom Egelands hjemmeside, hvor han sier at han og Brown åpenbart hadde den samme idéen, gjorde samme research og leste de samme bøkene, alt ved reine tilfeldigheter.
Oppvekst
Egeland ble født 8.juli 1959 og vokste opp Kalbakken i Oslo. Begge hans foreldre jobbet i butikk, men hans oldefar Jon Flatabø var en populær dikter på starten av det 20. århundret. Egeland vokste opp i et kristent miljø, hvilket kanskje kan forklare hans bibelske interesse, som blant annet kom tydelig fram i Sirkelens Ende. I dag regnes han som ateist.
Ønsket alltid å bli forfatter
I et intervju med Bladcentralen sa Tom Egeland at han drømte om å bli forfatter helt fra han var ti år. Da han ble spurt om hvor han hentet inspirasjonen fra, svarte han at han fant inspirasjon overalt. I bøker, virkeligheten og egen fantasi. Denne kreativiteten har gitt Tom Egeland en stor fanskare i flere land, og historiene hans vil alltid leve videre.