Om forfatteren Dag Solstad

Dag Solstad ble født i Sandefjord den 16. juli 1941. Han er gift med Therese Bjørneboe, datteren til Jens Bjørneboe, som var en av Norges mest kontroversielle forfattere i sin tid. Solstad er mest kjent for å gi ut romaner, men han har også skrevet noveller, skuespill, artikler og reportasjebøker. Bakgrunnen til Dag Solstad er at han vokste opp i Sandefjord på 1940- og 1950-årene.

Her levde han sammen med mor og sin bror. Faren hans døde da han var 11 år. Dette førte til at familien måtte finne nye kreative veier å tjene penger på. Moren hans solgte sko og Dag jobbet på Jarlsberg travbane. Det var i denne alderen at han begynte å spille fotball i Store Bergan. Fotballen har også hatt en stor rolle i litteraturen hans.

Forfatterskap

Debuten til Dag Solstad kom i 1965, da han var 24 år. Dette var en samling med noveller kalt «Spiraler», som handler om fremmedgjorte mennesker som lengter etter noe de ikke helt vet hva er. I 1967 stod artikkelen «Norsk Prosa – europeisk modernisme» på trykk, som er en kritikk av norsk prosa. Her mente han at norsk litteratur trengte å modernisere seg.

Hans andre bok kom også i 1967. Dette var en kortprosa-samling kalt «Svingstol». Her motsier han argumentene han kom med i artikkelen «Norsk Prosa – europeisk modernisme». I denne boka og i artikkelen «Tingene og verden» fremmer han konkretisme. 1969 var året der romanen «Irr! Grønt!» kom ut. Dette er en bok som setter spørsmål ved menneskets identitet og rolle.

Hans kommunistiske fase

Det som er spennende med Dag Solstad, er at hans forfatterskap har gått igjennom ulike faser, og disse starter med den kommunistiske fasen. Den går fra årene 1974 til 1980. I denne tidsperioden kommer det hele fire romaner som snakker om partiet AKP (m-l). Den første boken ut i rekken var «25. septemberplassen». Deretter skrev han en krigstriologi som viser fram den norske arbeiderklassen.

I 1982 kom den boken som kanskje er «Dag Solstad sin mest kjente, nemlig Gynmaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land». Boken er også filmatisert, med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene. Denne ser med tilbakeblikk på AKP (m-l). Dette gjør også «Roman 1987», som kom ut i 1987. Solstad kalte denne tiden sin utopiske periode.

Den moralsk-eksistensielle fasen

Da 1990-tallet kom skjedde det også et skifte i hans forfatterskap. Den første romanen vi ser dette i, er «Ellevte roman, bok atten» som kom ut i 1982. Denne handler om Bjørn Hansen som har fått verden til å tro at han er lam. I 2009 kommer «17. roman», og i 2019 kom romanen «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen», som følger opp denne historien.

Endringen ser vi også i «Genanse og verdighet» som kom ut i 1994. Her møter vi lektor Elias Rukla som illustrerer hvordan et liv kan rakne. Det kommer flere bøker på rekke og rad, og i denne fasen av Dag Solstad sitt forfatterskap kan vi se hvordan hovedpersonene i bøkene står utenfor samfunnet i en kultur i stor endring.

Fasen med fokus på tilbakeblikk

Fra 2002 og fram til i dag har Dag Solstad vært opptatt av tilbakeblikk. Han skriver en del om seg selv i denne perioden. I boken «16.07.41» møter vi forfatteren selv som jeg-person. Her skriver han om hendelser fra sitt eget liv. Dette gjør han også i boken «Armand V. (2006). Dag Solstad ble i 1996 kåret til en av de fire nye store forfatterne.

Oppsummering

Dag Solstad er en kjent og kjær forfatter som skriver med god historiekunnskap og et fokus på detaljer. Hans forfatterskap startet i 1965 og fortsetter fortsatt. Hans rolle innenfor norsk litteratur har vært sterk siden. Solstad har ingen problemer med å være kontroversiell og står ofte i det når det blåser som verst. Han er en forfatter som har en imponerende bibliografi.