Erlend Loe – mannen bak Tatt av Kvinnen

Erlend Loe er et navn som de fleste nordmenn kjenner til. Av de mest folkekjære romanene finner vi «Tatt av kvinnen» (1993), «Naiv. Super» (1996), «Doppler» (2003) og «Muleum» (2007). I tillegg til å ha skrevet flere kjente romaner for store og små, er Loe også filmkritiker, filmmanusforfatter og oversetter. Loe har også startet Screenwriter Oslo, for aspirerende norske manusforfattere.

Loe er i år aktuell igjen, både med ny roman og manus. Boken «Helvete» ble gitt ut i mai i år, og skildrer hverdagen til en nyskilt, voksen dame som får hverdagen snudd på hodet. Dette står i sterk kontrast til manuset «Quick», et drama som forteller historien om den berømte profilen Sture Bergwall, også kjent som «Thomas Quick».

En naivistisk reise

Loe debuterte med romanen Tatt av Kvinnen i 1993, raskt etterfulgt av «Naiv. Super» i 1996. Sistnevnte ble en stor suksess både nasjonalt og internasjonalt, og er i dag oversatt til over 20 språk. Tatt av Kvinnen ble siden filmatisert av Petter Næss i 2007. Forfatterstilen til Loe blir tidvis beskrevet som naivistisk, og karakterene har ofte et unikt perspektiv på livets opp- og nedturer.

Samme året som «Naiv. Super» ble gitt ut, så vant Loe også prisen for romanen «Den Store Røde Hunden» (1996), utgitt i samarbeid med illustratør Kim Hiorthøy. Siden vant han også Bokhandlerprisen i 2006 og Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk Ungdomspris), begge for dokumentaren «L» som ble utgitt i 1999. Dette er hans første av mange utenlandske anerkjennelser.

Anerkjennelse for karakterskildringer

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sine karakterskildringer, og flere av bøkene har blitt merket som generasjonsromaner. Av dem finner vi kult-klassikerne «Doppler» (2004), «Volvo Lastvagnar» (2005) og «Slutten på verden slik vi kjenner den» (2015). «Doppler» er en aktuell bok den dag i dag, og forteller historien om Andreas – en mann som ikke liker andre mennesker, og flytter til skogs for å bo alene.

«Muleum» (2007) vant i 2010 «Grote Jongeren Literatuur Pris». Romanen forteller om en ung jente som mister familien sin i en flystyrt – og hva hun gjør i etterkant av tapet. Julie er en ensom ung dame, med et umåtelig pessimistisk syn på livet, frykt for hverdagen og en enorm formue etterlatt på konto. Reisen går fra Kristelig Gymnasium i Oslo til hvor som helst ellers.

Manus og filmer

Første filmen basert på Loes forfatterskap er som kjent «Tatt av Kvinnen», med Trond Fausa Aurvåg i hovedrollen. Filmen skisserer alle de kompromissene en må gjøre i et forhold, alt fra små bagateller til store problemer – og hver detalj imellom. Filmen ble utgitt i 2007, og mottok en rekke gode anmeldelser. I dag er den en gjenganger på norsk fjernsyn.

Nord (2009) er historien om en manns vanvittige reise fra Trondheim til Tamokdalen i Troms på snøscooter. Selv om dette er en av Loes mindre kjente roman og manus, så var Nord en av de nominerte i Panorama-programmet under filmfestivalen i Berlin. Filmen vant «Berlin Europa Cinemas Label ex aequo», og har siden vunnet seks priser til og ble nominert til Nordisk råds filmpris.

Quick (2019)

Loe påbegynte manuset til det som skulle bli til spillefilmen «Quick» i 2017 – en svensk retts- og psykiatriskandale som forteller historien om Sture Bergwall, også kjent som Thomas Quick. Filmen ble lansert nå i år, og Loe har høstet gode anmeldelser for skriptet, til tross for at dette er en historie litt utenom den vanlige sjangeren. Filmen er satt i Sverige, og hadde premiere i år.

Loe uten punktum

Til tross for å være en av våre viktigste forfattere, så har Loe selv gitt uttrykk for at hans form for skriving er uten ettertanke for grammatikk og kommaregler, spesielt synlig i boka Naiv. Super. «Forfattere finner på forskjellige ting og kobler sammen ordene på uventede måter. Det er nettopp denne leken med språket som driver det videre», sier Erlend Loe fornøyd.